6 Ocak 2023 Cuma

Sürdürülebilir Su Kullanımında Kayıp Kaçakların Rolü

Dünya üzerinde nüfusun hızla artması, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerine olan baskısı, hızlı kentleşme, içilebilir kaliteli tatlı suya ulaşımı olumsuz etkilemekle birlikte, kişi başına düşen su miktarını da azaltmaktadır. Bu bağlamda suyun sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için verimli, planlı su kullanımı sağlanmalı, insanlar arasında da su tasarrufunun önemiyle ilgili farkındalık oluşturulmalıdır. Dolayısıyla mahalli idareler tarafından su kayıp kaçaklarının tespitlerinin yapılıp önlenmesi, kısa vadede alternatif su kaynaklarını bulmaktan daha etkili bir çözüm olacaktır. 2014 yılında İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ Su KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ kapsamında su kaynaklarının korunması ve verimliliğin arttırılması doğrultusunda, içme-kullanma suyunun etkin kullanılması ve israfının önlenmesi için içme-kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolüne ilişkin usûl ve esasları düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 8. maddesine göre İçme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki suyun kontrolü maksadıyla ilgili idareler, su dengelerini belirlemek ve su kayıp miktarlarını tespit etmekle yükümlüdürler.  bu kapsamda kayıpların tespiti için sırasıyla aşağıdaki maddeler uygulanmalıdır.

a) Sisteme giren su hacmi ve debisi sürekli olarak ölçülür ve elde edilen veriler elektronik ortamda muhafaza edilir, bu kapsamda sistemde gerekli yerlere sürekli ölçüm cihazları kurulur.

b) Şebekeden izinli tüketim miktarı belirlenir, bu kapsamda aşağıdaki işlemler yapılır:

1) Bütün tüketim noktalarının abonelik işlemlerinin yapılması ve faturalandırılmayan aboneler dahil bütün abone noktalarına mutlaka tüketim profiline uygun çap ve özellikte sayaç takılması sağlanır.

2) Faturalandırılmayan aboneler dahil bütün sayaçlar düzenli olarak okunur.

3) Bütün sayaçların düzenli olarak bakımının ve kalibrasyonunun yapılması veya yenilenmesi; ölçüm hassasiyeti düşük, ölçüm hassasiyetini kaybetmiş ve 10 yıldan eski sayaçların, su kalitesine, kullanım maksadına ve günün teknolojisine uygun, ölçüm hassasiyeti yüksek sayaçlar ile değiştirilmesi sağlanır.

c) Sistemdeki fiziki su kayıpları, bu Yönetmelik uyarınca çıkarılacak Teknik Usuller Tebliğinde verilen usuller esas alınarak belirlenir.

ç) Rehabilitasyonu yapılacak sistemlerde çalışmalara başlamadan önce, su kayıp oranı belirlenir ve rehabilitasyon çalışmalarına paralel olarak kayıp oranındaki azalma gözlemlenir.

İdareler su kayıplarının azaltılması için su kayıp oranlarını, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren, büyükşehir ve il belediyelerinde 5 yıl içerisinde en fazla %30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla %25 düzeyine; diğer belediyelerde 9 yıl içerisinde en fazla %30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlüdürler. Bu kapsamda, bu Yönetmelik uyarınca çıkarılacak Teknik Usuller Tebliğinde verilen yöntemler çerçevesinde gerekli faaliyetler yürütülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder